Caner Açıkada

Tek bir sonuç gösteriliyor

Prof. Dr. Caner Açıkada, lisans ve lisansüstü eğitimlerini 1972-1980 yılları arasında ingiltere’de Londra Üniversitesi Avery Hill College, Leeds Politeknik Carnegie College, Leeds Üniversitesi ve Loughborough Üniversitelerinde tamamlamıştır. 1990 yılında Marmara Üniversitesinde doktorasını yapmış, 1992 yılında Hacettepe Üniversitesinde Doçent ve 1998 yılında da profesör olmuştur. Birçok master ve doktora tezi yönetmiş; yardımcı doçent, doçent ve profesör jürilerinde görev yapmış, farklı proje ve araştırmalarda yönetici ve araştırmacı olarak yer almıştır. Çok sayıda makale, çeviri kitap çalışması ve değişik kurum ve kuruluşlardan ödülleri bulunmaktadır.
Antrenman ve Hareket Bilimleri alanında çalışan Prof. Dr. Caner Açıkada, 1990-2014 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Öğretim Üyeliği, 1994-2012 yılları arasında Yüksekokul Müdürlüğü, aynı yıllar içerisinde Hacettepe Üniversitesi Senato Üyeliği, değişik aralıklarla Dopingle Mücadele Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve Sekreterliği görevlerini yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu’nda öğretim üyesiyken Eylül 2011 ve Haziran 2012 arası Misafir Araştırmacı olarak çalıştığı Amerika Birleşik Devletleri lndiana Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi Kinesyoloji Bölümünde; 2014-2016 yılları arası lisans “Antrenörlük Minor Programı” ve “Spor Bilimleri Master Programı” öğretim üyeliği ve program koordinatörü olarak çalışmıştır. 2016-2017 yılları arası K.Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Lisans Üstü Program Koordinatörlüğü, 2017 Eylül tarihinden bu yana K.Kıbrıs Lefke Avrupa Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürlüğü görevini yürütmektedir.
Prof. Dr. Caner Açıkada, spor bilimleri ve insan biyolojisi kökenli olup; egzersiz, ergospirometrik ölçüm ve analiz, performans analizi, egzersiz ve antrenmana biyolojik ve fizyolojik tepkiler konusunda deneyimlidir. 1982’den bu yana birçok değişik milli takım sporcularının performans analizi ve takibini yapmış ve koordine etmiştir. Türk sporcularında uygulanan birçok test ve ölçüm protokollerinin geliştirilmesinde çalışmıştır. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitimi, Sağlık ve Araştırma Merkezi ve Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Laboratuvarlarının kurulması ve geliştirilmesinde çalışmıştır. Atletizm branşında yıldız, genç ve büyükler kategorisinde milli takımdüzeyinde yarışmış; yıldız ve gençler eski Türkiye Rekortmeni  olmuştur. Uzun yıllar atletizm antrenörlüğü yapmıştır. 1985-1986 yıllarında Türkiye Atletizm Milli Takımlar Baş Antrenörlüğü görevinde bulunmuştur. İngiltere Haringey, Mersin Amatör Atletizmve Enka Spor Kulüplerinde antrenör olarak çalışmıştır.
Araştırmacı ve spor eğitimci olarak başta Uluslararası Olimpiyat ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olmak üzere, değişik kurum ve kuruluşlar tarafından ödüllendirilmiştir. Değişik spor federasyonlarının kurucu üyeliklerini yapmış ve yönetim kurulu üyeliği, teknik ve eğitim kurullarında görev almıştır. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyesidir. Uzun yıllar Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Eğitim Kurulu Üyeliği ve değişik aralıklarla Kurul Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Uluslararası Antrenör Eğitimi Konseyi kurucu üyesidir. 2000 Sydney Olimpiyat Oyunları Olimpiyat Takımları Bilimsel Destek Programı Başkanlığını yürütmüştür. 1982 yılından bu yana antrenör eğitimi yönetmeliği ve programlarının geliştirilmesinde değişik aralıklarla görev almıştır. 1992-1997 yılları arasında Spor Bilimleri Derneği Kurucu Üye ve Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Birçok farklı periyodiğin yayın kurulu üyeliğini yapmış ve yapmaktadır.