Açıklama
Spor fitness alanında yoğun bir biçimde çalışanların doğru ve güncel bilimsel bilgilere hızlı ve kolay erişime gereksinimleri olduğunu anladığımızdan dolayı, çizimlerden resimlerden ve kısa açıklamalı yazılardan oluşan farklı bir egzersiz fizyolojisi ders kitabı yazmaya karar verdik. Bu bağlam da bu kitap, alanda yeni olan ve egzersiz fizyolojisinin temellerini öğrenmek isteyenler, geçmişte egzersiz fizyolojisi dersleri alarak bu temelleri öğrenmiş, buna karşın bilimsel temeller konusunda bilgilerini hızla yenilemek zorunda olan, belge (sertifika) almış meslek insanları gibi değişik gereksinimleri olan insanlar için tasarlanmıştır.
Bu kitap, egzersiz fizyolojisinin ilkelerini gözden geçirmenize ve kendi antrenman ortamında anında kullanabileceğiniz ve uyarlayabileceğiniz yeni bilgileri öğrenmeniz için kolay ve basit yolları göstermektedir. Aynı zamanda antrenman programlarını tasarlamanıza ve geliştirmenize katkı sağlarken diğer yandan da insan vücudunun normal fiziksel etkinliklere yanıt verme ve uyum gösterme yeteneğine ilişkin bilgilenmenize de yardımcı olacaktır. Tüm spor fitness alanında çalışanların değişik egzersiz uygulamaları için -ister yapılan egzersizin amacı kilo vermek, isterse kuvvet, sürat ya da dayanıklık kazanmak olsun- vücudun egzersize nasıl fizyolojik olarak tepki verdiğini konusunda temel bilgileri edinmesi gerekmektedir.
Kitabın İçeriği
Egzersiz Fizyolojisi İçin Uygulama Kılavuzu üç kesime ayrılmıştır. I. kesimde, kasların, kalbin, akciğerlerin ve sinir sisteminin egzersiz ve antrenmana nasıl tepki verdiği, yiyecek ve içeceklerin nasıl enerjiye dönüştüğü, oksijenin besinlerin enerjiye dönüşmesinde nasıl katkı sağladığı ve yorgunluğun egzersiz niteliğini nasıl sınırlandığı anlatılmaktadır.
II. kesimde, her antrenman programının temelini oluşturan antrenman ilkeleri öncelikli olarak irdelenmektedir. Daha sonraki bölümlerde ise -kütle ve kuvveti en üst düzeye çıkartmak, kilo vermeyi hızlandırmak, sürat ve çavuk kuvvet (güç) düzeyini arttırmak ve aerobik dayanıklılığı en üst düzeyde geliştirmek için gerekli olan -özel antrenman yaklaşımlarına ve antrenman programlarının tasarımına odaklanılmaktadır.
III. kesim ise ısı, soğuk, yükseklik ve hava kirliliğinin etkileri, bu koşullarda antrenman yapan sporcu ve müşterilerin karşılaşacağı zorluklar ve antrenman önlemleri gibi özel konulara ayrılmıştır. Ayrıca çocuklar, yaşlılar ve hamileler içinde antrenman programlarının düzenlenmesi anlatılmaktadır.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.