Olimpiyatlara Katılan İlk Kadın Sporcular!
Bundan 76 yıl önce de Türkiye spor tarihi açısından alışılmadık bir olay yaşandı!
20 yaşında bir arkeoloji öğrencisi, kendisi gibi başka bir kadın sporcu ve erkek takım arkadaşlarıyla Türk milli takımını temsil etmek üzere Berlin’e gitti. Eskrim dalında yarıştılar. Belki madalyayla dönemediler ama bu iki genç kadın her zaman Türkiye’nin ilk kadın Olimpiyat sporcuları olarak hatırlanacaktır.
1936 yazı. Berlin, Olimpiyatların ev sahibi. Almanya’da ise Nasyonel Sosyalistler iktidarda. Hitler, Olimpiyatları kendi ideolojisi için propaganda amacı olarak kullanmaktadır. Türkiyenin ilk kadın olimpiyat sporcularından Halet Çambel, eskrim takımındaki diğer arkadaşı Suat Fetgeri Aşeni Tarı ile Hitler’e nasıl meydan okuduklarını söyle anlatmaktadır:
Bize verdikleri Alman mihmandar sporcu kız, Bizi Hitler’e takdim etmeyi önerdi. Biz de Hitler rejimi olunca gelmezdik. Ancak hükümetimiz bizi gönderdiği için mecburen geldik, dedik. Bu yüzden mihmandarımızın önerisini kabul etmedik.
Bugün, Olimpiyatlar’a hangi ülkeden katılırsanız katılın, gözalıcı bir spor dünyasına da adım attığınıza şüphe yok. Yıllar süren ağır antrenmanlar ve sıkı diyetlerin ardından, Olimpiyatların kapısı size açıldıysa, içeride şöhret ve servet bekliyor olabilir. Ama Halet Çambel, Türkiye takımı olarak geri döndüklerinde fazla bir ilgi gördüklerini anımsamamakta, Olimpiyat sonrası Fransa’ya dönerek eğitimine devam ettiğini anlatmaktadır.
19362da 2 kadın sporcu ile başlayan ülke sporunda kadının serüveni 2012 Olimpiyatları’nda Türkiye tarihinde ilk defa sporcu kafilesinin yarısından fazlası kadınlardan oluşması ile doruğa ulaşmıştır. Türkiye Londra’ya 66 kadın sporcu ile katılmıştır..
Tüm bu olumlu görünümüne karşın Kadınlar sporda ve toplum içerisinde gerçekte hangi düzeyde yer almakta, karşılaştıkları sorunlar nelerdir?
Bu sorunun yanıtları ve spor alanında kadının konumu ve bakış acıları konusunda kapsamlı bir çalışma editörlüğünü Prof.Dr Canan Koca’nın yaptığı SPORUN TOPLUMSAL CİNSİYET HALLERİ
adlı kitapta farklı boyutlardan tartışılmakta.
Benzer bir biçimde olimpiyat, kadın sporcular ve kültürel gelişim ve değerler açısından spor alanında kadınlar konusunda yayınevinden Çıkan asağıdaki kitaplar konunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.